Veelgestelde vragen

Algemeen (10)

In Nederland lijden ongeveer 1 miljoen mensen aan incontinentie.

Ongewild urineverlies komt veel bij ouderen voor maar het is een misverstand dat dit is iets wat er bij hoort. Urine-incontinentie kan ook bij ouderen behandeld worden.

Incontinentie is vaak goed te behandelen vraag uw (bekkenbodem)fysiotherapeut om advies. Soms kan medicatie of een operatie een oplossing zijn. Schroom niet om hulp te vragen aan een (huis)arts. Wel kan het helpen om inzicht te hebben door bijvoorbeeld een dagboek bij te houden voor twee weken. Hierin schrijft u op bij welke activiteit en op welk tijdstip u aandrang heeft gevoeld om te plassen, wanneer u ongewild urine heeft verloren en op welke tijden u op het toilet heeft geplast.

In Nederland lijden ongeveer 1 miljoen mensen aan incontinentie. Daarvan hebben ongeveer 750.000 vrouwen en 250.000 mannen een vorm van incontinentie. Boven de 40 jaar kan zelfs 1 op de 4 mensen zijn of haar plas niet altijd volledig ophouden.

De oorzaak van incontinentie zijn in twee categorieën te verdelen. De eerste categorie betreft problemen met de blaas, blaashals of urinebuis. De blaas kan geïnfecteerd zijn of oncontroleerbaar samentrekken. De sluitspieren kunnen te zwak zijn door uitrekking door bijvoorbeeld; oncontroleerbaar samentrekken, zwakke of beschadigde sluitspieren of bekkenbodemspieren of een infectie. De tweede categorie betreft problemen die veroorzaakt worden door een aandoening van het zenuwstelsel. Het blaascentrum van en naar de hersenen kunnen aangedaan of geheel verbroken zijn.

Incontinentie is een aandoening waarbij u uw urine (plas) en/of ontlasting (poep) niet kunt ophouden. Dit leidt tot ongewild verlies van urine en/of ontlasting. U kunt de sluitspieren van uw blaas en/of darmen niet meer (volledig) controleren/beheersen.

Door regelmatig te eten en op gezette tijden naar het toilet te gaan, kan de blaas worden getraind. Het drinken van alcohol, koffie en thee bevorderen de urineproductie. Wees dus matig in het gebruik van deze dranken indien u problemen van incontinentie ervaart. Ook temperatuurs verschommelingen kunnen de drang tot urineren stimuleren. Probeer dit dan ook te vermijden. Er zijn ook bepaalde diuretica (medicatie) die de urineproductie kunnen beïnvloeden. Vraag hierom advies bij uw behandelend arts of apotheker. Blijf voldoende drinken.

  • Stress- of inspanningsincontinentie: deze vorm van urineverlies komt vooral bij vrouwen voor. Er worden druppeltjes of scheutjes urine verloren bij hoesten, lachen, tillen of andere plotselinge lichamelijke inspanning. 
  • Druppel- of overloop incontinentie: Deze vorm van urineverlies kenmerkt zich door langdurig nadruppelen. 
  • Bed- en broekplassen: Deze vorm van incontinentie komt meestal voor bij kinderen. 
  • Incontinentie van ontlasting: Deze vorm van incontinentie komt minder voor en hierbij is iemand incontinent van ontlasting.

 

  • Stress- of inspannings incontinentie: deze vorm van urineverlies komt vooral bij vrouwen voor. Er worden druppeltjes of scheutjes urine verloren bij hoesten, lachen, tillen of andere plotselinge lichamelijke inspanning. De oorzaak ligt vaak in een verslapping van de bekkenbodemspieren. Dit kan onder andere ontstaan na een bevalling, door overgewicht of door een gebrek aan beweging. Met oefeningen voor de bekkenbodemspieren kan dit probleem helemaal of gedeeltelijk worden verholpen. Meestal gebeurd dit onder begeleiding van een (bekkenbodem)fysiotherapeut. 
  • Druppel- of overloop incontinentie: Deze vorm van urineverlies kenmerkt zich door langdurig nadruppelen. De oorzaak van dit typische mannenprobleem is meestal een vergroting van de prostaatklier. Ook suikerziekte of een neurologische afwijking kunnen deze vorm van incontinentie veroorzaken, Bij deze vorm zijn meerdere behandelingsmethoden mogelijk. Raadpleeg hiervoor een arts. 
  • Bed- en broekplassen: Deze vorm van incontinentie komt meestal voor bij kinderen. Er kan een lichamelijke, spanningen of emotionele gebeurtenissen aan te grondslag liggen. Je helpt een kind door positief te reageren als het goed gaat. 
  • Incontinentie van ontlasting: Deze vorm van incontinentie komt minder voor. De oorzaken kunnen gelegen zijn in een beschadiging (scheur) of verzwakking van de sluitspier van de anus of bij de vrouwen in een fistel (doorgang) tussen darm en vagina. Verzwakking van de sluitspier kan door de zenuwbeschadiging ontstaan. Darmontsteking, langdurig en intensief persen bij obstipatie en een moeilijke stoelgang kunnen ook een belangrijke rol spelen bij de beschadiging van de sluitspier. 

 

Praktisch (4)

Nee, dit is niet aan te bevelen. Dit is niet verstandig omdat dit kan leiden tot uitdroging, nierbeshadiging, urineweginfecties en overprikkeling van de blaas.

Jazeker, incontinentie vormt een enorm maatschappelijk probleem en komt voor onder alle leeftijdsgroepen: bij bedlederige, zieke, mensen met een verstandelijke beperking en gezonde mensen. Schroom niet om advies te vragen bij een patiëntenvereniging, (huis)arts of onze medewerkers. U bent niet de enige. Voorkom (sociaal) isolement; wij zijn er voor u. 

Jazeker, het is geen probleem om te reizen met incontinentie. Advies is zorg wel dat u voorbereid van huis gaat. Neem bijvoorbeeld incontinentiemateriaal in uw (hand)bagage mee.

Jazeker, met incontinentiemateriaal die goed passend zit en waarbij u zich prettig voelt kunt u blijven ondernemen waar u van geniet.

Materiaal (1)

Incontinentieverbanden bestaan uit een aantal lagen