Welke soorten incontinentie zijn er?

  • Stress- of inspannings incontinentie: deze vorm van urineverlies komt vooral bij vrouwen voor. Er worden druppeltjes of scheutjes urine verloren bij hoesten, lachen, tillen of andere plotselinge lichamelijke inspanning. De oorzaak ligt vaak in een verslapping van de bekkenbodemspieren. Dit kan onder andere ontstaan na een bevalling, door overgewicht of door een gebrek aan beweging. Met oefeningen voor de bekkenbodemspieren kan dit probleem helemaal of gedeeltelijk worden verholpen. Meestal gebeurd dit onder begeleiding van een (bekkenbodem)fysiotherapeut. 
  • Druppel- of overloop incontinentie: Deze vorm van urineverlies kenmerkt zich door langdurig nadruppelen. De oorzaak van dit typische mannenprobleem is meestal een vergroting van de prostaatklier. Ook suikerziekte of een neurologische afwijking kunnen deze vorm van incontinentie veroorzaken, Bij deze vorm zijn meerdere behandelingsmethoden mogelijk. Raadpleeg hiervoor een arts. 
  • Bed- en broekplassen: Deze vorm van incontinentie komt meestal voor bij kinderen. Er kan een lichamelijke, spanningen of emotionele gebeurtenissen aan te grondslag liggen. Je helpt een kind door positief te reageren als het goed gaat. 
  • Incontinentie van ontlasting: Deze vorm van incontinentie komt minder voor. De oorzaken kunnen gelegen zijn in een beschadiging (scheur) of verzwakking van de sluitspier van de anus of bij de vrouwen in een fistel (doorgang) tussen darm en vagina. Verzwakking van de sluitspier kan door de zenuwbeschadiging ontstaan. Darmontsteking, langdurig en intensief persen bij obstipatie en een moeilijke stoelgang kunnen ook een belangrijke rol spelen bij de beschadiging van de sluitspier. 

 

Dit bericht is gepost in . Bookmark de link.