Alle barrière producten hebben als doel de huid beschermen. Normaal beschermd onze huid ons voor invloeden van buitenaf, dat is een van zijn belangrijkste functies.
Soms stellen we de huid teveel bloot, bijvoorbeeld aan de zon, droge lucht of water. Dan heeft het een beetje hulp nodig in de vorm van een zonnebrandcrème of body crème. Wist je overigens dat je bij een droge huid beter geen bodylotion kan gebruiken? Daar zit namelijk veel water en weinig vetten in, kies dan liever een crème of butter.
We weten allemaal wel hoe de huid eruit ziet als je te lang in bad bent geweest. Er is vocht doorgedrongen in de bovenste laagjes van de huid. Zodra je uit bad bent hersteld dit al snel. Blijft de huid nat, door incontinentie bijvoorbeeld, dan wordt de huid makkelijker doordringbaar en gevoeliger voor huidletsel (schuiven/onderuit zakken in bed of stoel).
Verschillen tussen Barrière producten en toepassingen
Collega’s Graaf, Schols, Vrebos en Toppets uit Belgie hebben in 2019 een richtlijn voor incontinentie geassocieerde dermatitis (IAD), ook wel vochtletsel genoemd, ontwikkeld. Hierin behandelen ze de preventie en behandeling van IAD en in dat kader leggen ze ook de verschillen uit tussen de producten.
Elke zorgvrager met een incontinentie probleem heeft een preventieplan nodig adviseren zij. Dat plan bestaat uit 3 stappen:
- Dagelijkse huidcontrole en rapportage
- Aangepast incontinentie beleid
- Protocol voor huidbescherming: schoonmaken, beschermen en hydrateren
Het beste is ervoor zorgen dat de huid niet lang vochtig/ nat blijft en daarnaast dus schoonmaken, beschermen en hydrateren! Maar waar doe je dat nu mee? Er zijn naast de barrièrecrèmes ook nog zalven, pasta’s, films en elastomeer huidbeschermers.
Actieve ingrediënten in de crèmes
Actieve ingrediënten in de crèmes zijn: petroleum (petrolatum), zinkoxide, dimethicone en/ of ureum.
- Ureum zorgt voor optimale rehydratie van de huid en maakt de huid weer zacht en soepel.
- Zinkoxide heeft als nadeel dat het gekleurd is en dat je de huid niet meer goed kan beoordelen dus moet je het er dagelijks afpoetsen wat de huid weer kan beschadigen.
- Dimethicone is een silicone wat in olie oplosbaar is en niet snel vervliegt. Het zorgt voor een filmlaagje op de huid (of haar, het zit ook in conditioners bijv.).
- Vaseline is een stof dat afkomstig is van Petroleum. Een fijn en goed ingrediënt waarvan vaak gezegd wordt dat het de huid verstikt maar dat is niet waar. Veel dermatologen gebruiken dit bij eczeem omdat het weinig tot geen allergische reacties geeft en goed te combineren is met medicatie zalven.
- Zink laat een laagje achter dat beschermd en zorgt dat kwetsbare en geïrriteerde huid hersteld. Het is een veel gebruikt product door dermatologen bij eczeem. Hoe meer zink er in het product zit. hoe groter de beschermende factor.
- Vitamine E versterkt de barrière functie van de huid, cellen herstellen sneller en het heeft een positieve invloed op littekenvorming.
Online afspraak
met een expert
Meer weten over onze producten en de juiste toepassing neem direct contact op en bel: +31 (0)85 060 19 47 of plan een bel afspraak in 3 eenvoudige stappen.
Patricia Broos
Wondverpleegkundige bij Maris Care
Verzorging voor de kwetsbare huid
Zalven worden afgeraden omdat die de werking van de incontinentie materialen negatief beïnvloeden, denk aan uierzalf en pure vaseline).
Pasta’s zoals zinkoxide paste, conveen critical barrière crème hechten heel goed op de kapotte/ natte huid doordat ze een stijf smeersel vormen. Maar ze zorgen ook voor een mindere werking van de incontinentie materialen. En ze dienen verwijdert te worden om de huid te kunnen controleren wat niet altijd makkelijk gaat ( reinigen met veel zoete ollie of speciaal reinigingsmiddel).
Films zijn producten die alleen op een intacte huid gebruikt kunnen worden. Ze leggen letterlijk een doorzichtig filmpje op de huid en bevatten geen toevoegingen die de huid verzorgen oid. Let op bij schimmelinfecties!
Elastomeer huidbescherming werkt langdurig, hoeft op zich niet verwijdert te worden. Het is onzichtbaar dus lastig te zien wanneer het weg is. Let op met schimmelinfecties.
De crèmes worden het meeste gebruikt samen met de films. De vergoeding van de producten speelt daarbij een rol. Een aantal jaar geleden zijn de films uit de vergoeding gegaan en werden alleen Proshield en Aldanex nog vergoed maar daar lijken de zorgverzekeraars zich nu op te richten.
Zorg voor het juiste gebruik
Wanneer je wat gebruikt hangt van verschillende zaken af en o.a. van de kosten, wat voorradig is en gebruiksgemak. De kosten variëren tussen de 3.50 en 17 euro per stuk!
Gebruik een goedkope barrièrecrème als basis, bijvoorbeeld die van Maris-care. Daar zit ook Dimethicone in wat ook gebruikt wordt in de duurdere varianten zoals Proshield en Aldanex. Het gebruiksgemak is groter omdat je met de barrière crème van Maris-care ook de rest van het lichaam lekker in kan smeren. Voor de prijs hoef je het niet te laten.
Wordt de huid alsnog rood of gaat de huid kapot overleg dan met de wondverpleegkundige en/of arts wat de volgende stap is. Check het incontinentie materiaal, overleg eventueel met een incontinentie verpleegkundige of er materiaal is dat beter droog blijft.
Barrière crème combinatie met verzorgend wassen
Was de huid zo min mogelijk met water en zeep, varieer bijvoorbeeld met verzorgend wassen.
Of pak in ieder geval voor het gebied dat vaak in contact komt met urine en/ of faeces een washandje/ doekje met toevoegingen zoals die van Maris-care. Met die doekjes en washandjes laat je direct een laagje Dimethicone achter.
Bij het verschonen is het sowieso belangrijk om de huid te reinigen en dan zijn de verzorgend wassen washandjes/doekjes heel handig en snel te gebruiken.
Door gebruik van de combinatie van verzorgend wassen en barrière crème van Maris-care voldoe je aan het protocol voor huidbescherming volgens de richtlijn. Je reinigt zacht, beschermt en rehydreert de huid meteen.
Zinnige, zuinige zorg, goed voor zorgvrager en zorgverlener.